Ενημέρωση από τη συγκέντρωση στο ΙΝΣΕΤΕ ενάντια στην απλήρωτη εργασία στα voucher τουρισμού

15502990_10155587047044196_795862456_o-960x400_c

Συγκέντρωση 40-50 εργαζομένων στα voucher, ανέργων και αλληλέγγυων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 12/12 στα γραφεία του ΙΝΣΕΤΕ στη Λεωφόρο Αμαλίας με αφορμή τους 1300 απλήρωτους εργαζόμενους στα προγράμματα voucher τουρισμού από το Φλεβάρη-Μάρτη του 16.

Το ΙΝΣΕΤΕ (ουσιαστικά η ΜΚΟ των αφεντικών του τουρισμού) είχε κατεβασμένα τα ρολά, ενώ στην πόρτα μας περίμεναν αστυνομικοί και ασφαλίτες, συνοδεία μιας μπλε κλούβας των MAT. Είχε προηγηθεί η πληρωμή από το ΙΝΣΕΤΕ του ποσού των 540 από τα 730 των χρωστούμενων, μόλις δυο ημέρες πριν την παρέμβαση μας και οι συνεχείς ανακοινώσεις για αυτό, όταν κατά τ’ άλλα δεν ενημέρωναν σχεδόν για τίποτα τους »ωφελούμενους» τόσους μήνες. Η πληρωμή του υπόλοιπου ποσού συνδέεται άμεσα από την πλευρά του ΙΝΣΕΤΕ με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πιστοποίησης, η οποία υποτίθεται ότι είναι αδύνατο να παρακαμφθεί θεσμικά. Η όλη αντίδραση του ΙΝΣΕΤΕ και η κινητοποίηση της αστυνομίας δείχνει ότι τα αφεντικά του τουρισμού ήταν ενημερωμένα για τις κινήσεις μας και πως η έστω και μερική αποπληρωμή των δεδουλευμένων συνδέεται με την κινητοποίηση μας.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, ζητήσαμε να κατέβει κάποιος και όντως κατέβηκαν ο υπεύθυνος για τα voucher τουρισμού και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΣΕΤΕ. Από αυτούς, αφού ακούσαμε διάφορα ψέμματα όπως ότι η αστυνομία είχε έρθει για άλλο λόγο και δεν την κάλεσαν αυτοί, μας είπαν ότι κάνουν ότι μπορούν για να πληρωθούμε το συνολικό ποσό. Βέβαια το ΙΝΣΕΤΕ επέμενε στην τεχνοκρατική φύση των προβλημάτων στην αποπληρωμή, καθώς κι ότι οι voucherαδες είμαστε μαθητευόμενοι. Εμείς από την πλευρά τονίσαμε ότι είμαστε εργαζόμενοι και απαιτήσαμε να βγει μια ανακοίνωση στην οποία να αναλαμβάνει της ευθύνες του για την αργοπορία των πληρωμών και να ζητά από το υπουργείο να απεμπλακεί η διαδικασία της πιστοποίησης από την τελική πληρωμή, ώστε να πληρωθούμε άμεσα και όχι τον Μάρτη όπως ακούστηκε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί η περίφημη πιστοποίηση.Το ΙΝΣΕΤΕ πράγματι την Τετάρτη 14/12 προχώρησε στην έκδοση μιας ανακοίνωσης που αναφέρει ότι “η διασύνδεση της τελικής πληρωμής των ωφελούμενων και της ολοκλήρωσης της διαδικασίας πιστοποίησης, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί για μην υπάρξουν στο μέλλον καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων των ωφελούμενων, λόγω δικαστικών ή άλλων εμπλοκών”. Εμείς φυσικά δεν ζητάμε απλά έναν επαναπροσδιορισμό, αλλά την κατάργηση της λογικής του να βαφτίζεται η εργασία μας “μαθητεία”, άρα την κατάργηση κάθε διαδικασίας πιστοποίησης από την οποία να εξαρτάται η πληρωμή της εργασίας μας.

Σε αυτό το ζήτημα, που αφορά χιλιάδες “ωφελούμενους” τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα (αφού και στα νέα κοινωφελή στους δήμους προβλέπεται η πέμπτη μέρα να αντικατασταθεί από σεμινάριο/voucher) θα επιμείνουμε, και να είναι σίγουροι όσοι φορείς και αφεντικά εμπλέκονται με αυτά τα προγράμματα ΕΣΠΑ ότι θα μας ξαναβρούν μπροστά τους.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ VOUCHER

TA VOUCHER ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Πρωτοβουλία ενάντια στην απλήρωτη εργασία στα voucher

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*