Συγκέντρωση για την ακύρωση της Λευκής Νύχτας – Σάββατο 2/7, 18.00, Μαρούσι

Υλικό για τις παρεμβάσεις ενάντια στις “Λευκές Νύχτες”, κάλεσμα σε συγκέντρωση Σάββατο 2/7, 18.00, ΗΣΑΠ Μαρούσι:

 

resized-ea43f52feb89122e7cf44652c529f2c7

 

 

Ο αγώνας ενάντια στις μαύρες φιέστες δημάρχων-εργοδοτών συνεχίζεται!Ανταπόκριση από ενημερωτική παρέμβαση στο Μαρούσι

Μετά τους μαχητικούς εργατικούς αποκλεισμούς και την δυναμική διαδήλωση που ακολούθησε στους δρόμους του Ιλίου, κατά την διάρκεια της μαύρης φιέστας του δημάρχων και των τοπικών εργοδοτών το Σάββατο 25/6, ο αγώνας μας συνεχίζεται. Επόμενος σταθμός το Σάββατο 2 Ιούλη στο Μαρούσι όπου ο δήμαρχος Πατούλης (ο άνθρωπος-Πρόεδρος …των δημάρχων, των γιατρών, των «Μένουμε Ευρώπη» κ.α) μαζί με τον πρόεδρο του τοπικού εμπορικού συλλόγου Νικολαράκο οργανώνουν για 3η χρονιά την περίφημη αθλιότητα που ονομάζουν λευκή νύχτα.

Το πρωί της Δευτέρας 27/6, είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε και να πληροφορηθούμε από πρώτο χέρι τι συμβαίνει στην τοπική αγορά του Αμαρουσίου. Συνάδελφοι-ισσες με την στήριξη συναγωνιστών-στριων που δρουν στο Μαρούσι και στις γύρω περιοχές, μοιράσαμε την ανακοίνωση της συνάντησής μαγαζί-το-μαγαζί ανοίγοντας πλούσιες κουβέντες με τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που απασχολούνται στα εμπορικά καταστήματα της περιοχής. Η 3ωρη παρέμβασή μας και οι συζητήσεις με συναδέλφους αλλά και κατοίκους του Αμαρουσίου, μας βοήθησαν να βγάλουμε τα παρακάτω συμπεράσματα.

– Φέτος, ο δήμαρχος Πατούλης μαζί με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο επιχείρησαν να κρατήσουν «χαμηλούς τόνους» ώστε να μεθοδεύσουν ανενόχλητοι την οργάνωση της «Λευκής Νύχτας». Ακόμα και σήμερα, πολλά είναι τα καταστήματα της περιοχής τα οποία δεν γνωρίζουν τίποτα για την περίφημη «λευκή νύχτα» της 2 Ιούλη. Εκτιμούμε ότι η μεθόδευση αυτή επιχειρεί να αποφύγει τις αναμενόμενες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που οργανώνονται εδώ και 2 χρόνια στις μαύρες εμπορικές φιέστες δημάρχων-εργοδοτών σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας. Μόλις τον περασμένο Οκτώβρη, το Συντονιστικό Δράσης ενάντια ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια παρανέβη δυναμικά στην «λευκή νύχτα» του Αμαρουσίου χαλώντας την εορταστική εικόνα που χτίζουν οι εργοδότες πάνω στις πλάτες και τον ιδρώτα εκατοντάδων εργαζομένων στο εμπόριο.

– Για άλλη μια φορά, έγινε εμφανές το χάσμα μεταξύ των επιδιώξεων των εργοδοτών για κέρδη και των πραγματικών αναγκών των εργαζομένων. Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες σε μικρά και μεγάλα καταστήματα δήλωσαν ανοιχτά την δυσαρέσκειά τους με το βάρβαρο καθεστώς των ελαστικών ωραρίων και των απλήρωτων υπερωριών. Μάλιστα, σε μια σειρά καταστημάτων οι εργοδότες δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την υπερωριακή εργασία της «λευκής νύχτας» άλλο με πρόσχημα τα «οικονομικά στενέματα» άλλοι χωρίς κανένα πρόσχημα.

– Δεν έλειψαν, βέβαια, και οι αναμενόμενες μικροεντάσεις με μικρούς ή μεγάλους εργοδότες που επιχείρησαν να σταματήσουν την ενημέρωση των συναδέλφων και την απεύθυνσή μας στους περαστικούς. Ο πανικός και ο φόβος τους απέναντι σε μια απλή εργατική παρέμβαση που μοιράζει ανακοινώσεις, αναδεικνύει ταυτόχρονα 3 ζητήματα: την «δημοκρατική ευαισθησία» τους απέναντι στην διαφορετική άποψη, την τραμπούκικη διάθεσή τους απέναντι σ’ όσους και όσες σηκώνουν κεφάλι υπερασπιζόμενοι-ες τα αυτονόητα εργασιακά δίκια τους, την πραγματική αποθρασυνσή τους όσο δεν παίρνουν τις απαραίτητες συλλογικές απαντήσεις από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες μέσα στους χώρους δουλειάς. Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση μας συνεχίστηκε κανονικά και πολλές φορές βρίσκοντας πραγματικούς συμμάχους μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας.

– Δεν μπορούμε να μην σταθούμε στο γεγονός ότι για άλλη μια φορά η παράταση ωραρίου μέχρι τα μεσάνυχτα για τα εμπορικά καταστήματα από δημάρχους και εργοδότες γίνεται με το τσαμπουκά και χωρίς κανένα πρόσχημα. Για άλλη μια φορά, η Περιφέρεια Αττικής, υπεύθυνη να εκδίδει άδειες για επιμήκυνση ωραρίου, δεν έχει δώσει καμία άδεια στον τοπικό εμπορικό σύλλογο για την πραγματοποίηση «λευκής νύχτας». Αντίθετα, η Περιφέρεια κρύβεται πίσω την δήθεν πολιτική της απόφαση να μην εκδίδει άδειες χωρίς να ασκεί τον παραμικρό έλεγχο σ’ αυτούς που την παραβιάζουν ενώ ο τοπικός εμπορικός σύλλογος οργανώνει ανενόχλητος άλλη μια «λευκή νύχτα» επιβάλλοντας τους σιδηρούς νόμους της αγοράς και των αφεντικών.

– Και η ασυδοσία δεν σταματά εδώ. Πολλοί συνάδελφοι και πολλές συναδέλφισσες μας επέστησαν την προσοχή σε ένα παράδοξο που επαναλαμβάνεται και παύει να έχει πλάκα: από τη μια η Περιφέρεια δεν αδειοδοτεί την επιμήκυνση ωραρίου καθιστώντας την τυπικά παράνομη και από την άλλη, η Επιθεώρηση Εργασίας δέχεται (άρα και νομιμοποιεί) καταστάσεις προσωπικού όπου οι εργοδότες δηλώνουν (…όσοι το κάνουν…) απασχόληση προσωπικού σε εμπορικό κατάστημα ως τα μεσάνυχτα!!! Από την πλευρά μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η όποια εργατική νομοθεσία χρίζει υπεράσπισης από τους εργαζόμενους (…γιατί ένα τεράστιο κομμάτι της είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών…) πρέπει να την υπερασπιστούμε χωρίς να έχουμε αυταπάτες για τις προθέσεις των εργοδοτών και των επίσημων κρατικών θεσμών όπως η Επιθεώρηση Εργασίας. Εν προκειμένω, συμβουλέψαμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να απευθυνθούν στην αρμόδια επιθεώρηση εργασίας Νέας Ιωνίας ώστε να ενημερωθούν για τη στάση της. Αναμένουμε με αγωνία την επίσημη απάντησή της…

– Πολλά είναι τα καταστήματα της τοπικής αγοράς του Αμαρουσίου που απασχολούν μόλις 1 συνάδελφο-ισσα που αναγκάζεται να εργάζεται εβδομαδιαίως πάνω από 56-60 ώρες. Στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι θα αναγκαστούν να απασχοληθούν συνολικά πάνω από 13 ώρες κατά την διάρκεια της περίφημης «λευκής νύχτας»! Κάπως έτσι φαντασιώνονται τις «γιορτές» οι εργοδότες και οι δήμαρχοι!

– Πληροφορηθήκαμε ότι σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπήρξαν αντιδράσεις από τους ίδιους τους εργοδότες για την «λευκή νύχτα» στις 2/7. Δεν μας απασχολεί τόσο η φύση των επιχειρημάτων από την πλευρά τους, όσο η πίεση που ασκήθηκε από τον τοπικό εμπορικό σύλλογο ώστε να «συμμορφωθούν» με τις υποδείξεις του. Άραγε πως ονομάζεται η πίεση ενός κλειστού κύκλου συμφερόντων προς τους υπόλοιπους «ανταγωνιστές» ώστε να «συμμορφωθούν» στους δικούς του όρους παιχνιδιού;

Οι κινητοποιήσεις μας θα συνεχιστούν εν όψει της εργατικής συγκέντρωσης του Σαββάτου 2 Ιούλη στις 18.00 στον ΗΣΑΠ Αμαρουσίου.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

Εργαζόμενοι/εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου

orthostasia.wordpress.com

 

 
Μια πρώτη ανταπόκριση από την εργατική συγκέντρωση ενάντια στη «λευκή νύχτα» το Σάββατο 25 Ιούνη, στο Ίλιον

Το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια συνεχίζοντας ταξικά τον αγώνα του πραγματοποίησε εργατική συγκέντρωση το Σάββατο 25 Ιούνη, στην πλατεία Γεννηματά, στο Ίλιον στις 6 μ.μ. ενάντια στη δημοτική και εργοδοτική αυθαιρεσία του Ιλίου να επιβάλλει το βάρβαρο καθεστώς της «λευκής νύχτας» κάτω από το μανδύα της «φιέστας» και της τοπικής ανάπτυξης. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και στήριξαν με τη μαζική τους παρουσία σωματεία, συλλογικότητες, συνελεύσεις που στηρίζουν το συντονιστικό δράσης καθώς και τοπικές συλλογικότητες. Οι συγκεντρωμένοι άμεσα από τις 6:30 μ.μ. προχωρήσαμε σε μαζικούς εργατικούς αποκλεισμούς μεγάλων καταστημάτων και αλυσίδων πολυεθνικών που βρίσκονται στο κέντρο της αγοράς και στην ευρύτερη περιοχή όπου είχαν στηθεί τα «πολιτιστικά δρώμενα» της φιέστας. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι εμποροϋπάλληλοι στο Ίλιον εκβιάστηκαν να δουλέψουν με «ευτυχία και χαρά» από τις 9 το πρωί έως τις 3 μ.μ. και από τις 7 μ.μ. έως τις 3 το πρωί ή όσο πάει βάζοντας για άλλη μια φορά πλάτη στην «τόνωση» της αγοράς, δουλεύοντας σαν σκλάβοι και κάτω από την απειλή της απόλυσης. Παρά τις αποτυχημένες «φιλότιμες» και «ευαίσθητες» προσπάθειες των αφεντικών, των υπεύθυνων των καταστημάτων αλλά και από τα τσιράκια της εργοδοσίας και τους «διψασμένους» καταναλωτές να αποτρέψουν τους αποκλεισμούς, η μαζικότητα, η αποφασιστικότητα και το δίκιο των συγκεντρωμένων δεν άφησε κανένα περιθώριο να αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά της παρέμβασής μας. Οι λεκτικοί και σωματικοί τραμπουκισμοί των «αγανακτισμένων» αφεντικών και καταναλωτών που τόλμησαν να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό απέτυχαν λόγω της άμεσης και αποφασιστικής στάσης μας, καθώς απομονώσαμε πολιτικά και συλλογικά τις προκλήσεις από όπου κι αν προέρχονταν.

Σημαντικά όπλα για τη συνέχιση των αποκλεισμών έως τις 11:30 μ.μ. ήταν η συναδελφική στάση των εργαζομένων στα καταστήματα που γίνονταν οι περιφρουρήσεις και τους «απελευθέρωνε» έστω και για λίγες ώρες από το κελί της εκμετάλλευσης καθώς και η θέση αρκετών καταναλωτών που σκέφτηκαν ως εργάτες και όχι σαν πελάτες. Μοιράζοντας χιλιάδες κείμενα και στήνοντας δεκάδες πηγαδάκια γεμάτα ζωντάνια και προβληματισμό για την οργάνωση της αντίστασης τόσο στους χώρους της δουλειάς όσο και στις γειτονιές μας, καταφέραμε για άλλη μια φορά ταξικά, συλλογικά και δυναμικά να ραγίσουμε τη βιτρίνα της φιέστας τους με κλειστά τα ταμεία στα διάφορα εργασιακά κάτεργα, με τα υλικά μας στους δρόμους να χρωματίζουν τον όμορφο αγώνα της αξιοπρέπειας και του αγώνα και με τις δυνατές φωνές από τα συνθήματα να καλύπτουν ακόμα και τις μικροφωνικές της υποκουλτούρας τους. Οι αποκλεισμοί διήρκησαν σταθερά για 5 ώρες σε 15 καταστήματα που διεξαγόταν η «λευκή νύχτα» της δημοτικής αρχής και των αφεντικών και στις 11:30 μ.μ πραγματοποιήσαμε δυναμική πορεία με 400 άτομα περίπου στους κεντρικούς δρόμους της αγοράς, κάνοντας σταθμούς αντιπληροφόρησης και δυσκολεύοντας με την παρουσία και το λόγο μας τη φιέστα της εκμετάλλευσης και της μαζικής αποχαύνωσης.

Η συγκέντρωση ενάντια στη «λευκή νύχτα» στο Ίλιον αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχιση του ακηδεμόνευτου αγώνα μας ενάντια σε όσους αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, τόσο στους χώρους δουλειάς του Ιλίου όσο και σε κάθε μαγαζί και σε κάθε γειτονιά. Βάζοντας τα εργατικά συμφέροντα μπροστά συνεχίζουμε με συλλογικούς και ταξικούς αγώνες να μπλοκάρουμε κάθε κρατική, δημοτική και εργοδοτική αυθαιρεσία ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας. Επόμενος σταθμός αγώνα του Συντονιστικού δράσης είναι η συγκέντρωση ενάντια στη «λευκή νύχτα» στο Μαρούσι, το Σάββατο 2 Ιούλη, στο σταθμό ΗΣΑΠ, στις 6 μ.μ.

Κυριακή και νύχτα να πάνε για δουλειά
οι υπουργοί, οι δήμαρχοι κι όλα τα αφεντικά.

Οι «λευκές νύχτες» των αφεντικών είναι το «μαύρο» στις ζωές των εργατών.

Ούτε βήμα πίσω από τα εργατικά συμφέροντα.

Οργάνωση και αντίσταση στους χώρους της δουλειάς.

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια

syntonistikokyriakes.espivblogs.net

 

 
Σχετικά με τις λευκές νύχτες

Ενημερώνουμε πως έχουμε μάτια και αυτιά παντού. Παρακολουθούμε ανακοινώσεις, βίντεο και κάθε είδους προπαγάνδα από δημάρχους, κανάλια και ραδιόφωνα υπερασπιζόμενοι τις “λευκές νύχτες”. Προφασίζονται την ανάδειξη των περιοχών ως εμπορικών κέντρων και την ψυχαγώγηση των κατοίκων, τσακίζοντας όποιο εργασιακό δικαίωμα έχει απομείνει, όπως είναι το ωράριο.

Τα γλέντια και τα πανηγύρια γίνονται στις πλατείες και στα πάρκα, όχι σε ανοιχτά καταστήματα μέχρι τα μεσάνυχτα.
Επίσης ενημερώνουμε πελάτες και αφεντικά ότι στις 25/6 στο Ίλιον και 2/7 στο Μαρούσι θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε το ωράριο των συναδέλφων μας.

λυσσασμένοι εμποροϋπάλληλοι

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*