21 ΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΙΝΕΔΙΒΙΜ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ

Στις 6 Νοεμβρίου οι σύλλογοι οικοτρόφων ΦΕΠΑ και ΦΕΕΜΠ προβήκαμε σε κατάληψη στα κεντρικά γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ως απάντηση στην υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας στις εστίες. Παρότι ξεκινήσαμε με το σκεπτικό μίας κατάληψης 3 ημερών (τουλάχιστον), οι 3 μέρες έγιναν 3 εβδομάδες. Και συνεχίζουμε… Αιτία της επιμονής μας σε αυτήν την δράση είναι η χρόνια ακραία υποσυντήρηση σε πανελλαδικό επίπεδο, σε συνδυασμό με την σκόπιμη πολιτική αδιαφορία από το κράτος. Εκτός από τη στοχευμένη οικονομική υποχρηματοδότηση των εστιών, εξίσου η διοικητική διαχείριση από τα εκάστοτε ιδρύματα έχει ακολουθήσει μία αυταρχική τακτική υπονόμευσης αναφορικά με τα κριτήρια διαμονής στις εστίες. Συγκεκριμένα, αν δεν παραδώσεις το δωμάτιο σου ή αν δεν πληρώσεις τα ενοίκια, οι γραμματείες των σχολών δεν σου δίνουν το χαρτί ορκωμοσίας.

Από την πρώτη στιγμή, προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τον αγώνα μας με την απεργία των εργαζομένων στο εστιατόριο της ΝΕΕΜΠ, ήρθαμε σε επαφή με τους/τις εργαζομένους/ες στη ΦΕΠΑ (στη συντήρηση, στο εστιατόριο και στον καθαρισμό) και τις απολυμένες καθαρίστριες του ΕΚΠΑ , έχοντας ήδη εντάξει στα αιτήματά μας τις δικές τους διεκδικήσεις. Γνωστοποιήσαμε την κίνησή μας σε φοιτητικούς συλλόγους και πραγματοποιήσαμε μια εκδήλωση-συζήτηση στο κατειλημμένο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (10/11/17), για να ενημερώσουμε για το χαρακτήρα της κατάληψης και να συζητήσουμε με τους αλληλέγγυους για τις προοπτικές της. Στη συνέχεια, συνειδητοποιώντας ακόμα περισσότερο ότι οι διεκδικήσεις μας δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά σχετίζονται με τρόπο άμεσο και υλικό και με άλλους/ες καταπιεσμένους/ες, αποφασίσαμε να διευρύνουμε τον αγώνα μας. Έτσι, καλέσαμε συλλόγους/σωματεία/σχήματα/ομάδες να στηρίξουν με όποιον τρόπο θεωρεί ο κάθε σχηματισμός γόνιμο και οικείο, συμπεριλαμβάνοντας και τα δικά τους αιτήματα. Κι αυτό διότι θεωρούμε πως ο τρόπος κλιμάκωσης θα πρέπει να είναι πολύμορφος και συμπεριληπτικός, να χωράει διαφορετικές πρακτικές και μεθόδους, να κάνει δυνατή τη συνύπαρξη όλων των διαφορετικών μερών του κόσμου που αγωνίζεται ενάντια στις πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας και του κράτους/κεφαλαίου γενικότερα. Γι’ αυτό και επιλέξαμε αυτόν τον τρόπο καλέσματος, προτείνοντας επίσης και την 27η Νοεμβρίου ως ημέρα πανελλαδικών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε δύο δυναμικές ενημερωτικές παρεμβάσεις στην Πολυτεχνειούπολη (23/11/17) και στην Πανεπιστημιούπολη (24/11/17) με τη στήριξη φοιτητών και φοιτητριών αντίστοιχα.

Όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο προσπάθησε να στρέψει τόσο τους εργαζομένους εναντίον μας, όσο και ευρύτερα. Από την μία διαδίδοντας φήμες στους/στις εργαζομένους/ες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ ότι η κατάληψη θα λήξει ύστερα από συνεννόηση δική μας με το νέο Δ.Σ., το οποίο παρά την αλλαγή προσώπων – δεν έχουμε καμία αμφιβολία – ακολουθεί την ίδια πολιτική, και με το Υπουργείο. Από την άλλη, παρουσιάζοντας την κατάληψη ως υπεύθυνη για την διακοπή της λειτουργίας των εστιατορίων (ενώ ήταν ήδη προσχεδιασμένο το κλείσιμο των εστιατορίων πανελλαδικά) και την μη ανανέωση των εργολαβικών συμβάσεων. Εμείς δεν αρκούμαστε σε δεσμεύσεις και υποσχέσεις, οι οποίες έχουν ξαναδοθεί στο παρελθόν, και θα παραμείνουμε στην κατάληψη μέχρι να δούμε να υλοποιούνται έμπρακτα τα αιτήματα μας. Εμείς από τη μεριά μας, ήμασταν και είμαστε διατεθειμένοι/ες να επιτρέψουμε την πραγματοποίηση όσων λειτουργιών του ΙΝΕΔΙΒΙΜ εξυπηρετούν τις ανάγκες μας και των εργαζομένων (φοιτητική μέριμνα, συμβάσεις εργασίας, ΔΙΕΚ κ.α.). Αυτό όμως θα γίνει με τους δικούς μας όρους, περιφρουρώντας τις αποφάσεις του Συντονιστικού Κατάληψης, επιβάλλοντας και θέτοντας σε προτεραιότητα την υλοποίηση των αιτημάτων μας.

Στο αίτημα του Υπουργείου για λήξη της κατάληψης εμείς απαντήσαμε πως όχι μόνο δε θα τη λήξουμε, αλλά θα πολλαπλασιάσουμε τις καταλήψεις. Και το κάναμε. Εμείς τηρούμε τις δεσμεύσεις μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό δράσεων και με τις υπόλοιπες εστίες στην Αθήνα και επιπλέον στα Γιάννενα, στη Ξάνθη, στη Πάτρα κ.α. Από τις 16/11 και μέχρι αυτή τη στιγμή, βρίσκεται υπό κατάληψη η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή. Από τις 24/11 και μέχρι σήμερα, ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΦΕΘ προχώρησε σε κατάληψη στο παράρτημα του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στη Θεσσαλονίκη και στη Διεύθυνση Εστιών Θεσσαλονίκης. Σήμερα το πρωί ξεκίνησε κατάληψη στην Πρυτανεία και του παραρτήματος του ΕΛΚΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και στην Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ.

Η κατάληψή μας είναι η αφορμή για να ξεσπάσει ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής του συνόλου των οικοτρόφων και όχι μόνο. Ήδη έχουν κινητοποιηθεί ευρύτερες δυνάμεις φοιτητών/ριών. Προσμένουμε την ένωσή μας και με τους εκμεταλλευόμενους στα πανεπιστήμια είτε εργάζονται στις εργολαβίες είτε όχι. Οι καταλήψεις θα συνεχιστούν, οι κινήσεις μας θα συνδεθούν ακόμα περισσότερο, οι αγώνες μας θα κλιμακωθούν κι άλλο. Συνεχίζουμε με πολυμορφία και ενότητα και καλούμε μαζικά τόσο όσους πλήττονται από την κρατική πολιτική, όσο και αυτούς που συνειδητοποιούν το αναγκαίο και το δίκαιο του αγώνα μας.

Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος.

ΝΑ ΓΕΝΝΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΙΣ ΚΑΙΝΟΥΡΙΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΙΝΕΔΙΒΙΜ

Αναδημοσίευση από: katalipsiinedivim

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*