Συνέντευξη με μετανάστη μικροπωλητή από την Σενεγάλη

asoee5-Για ποιους λόγους έφυγες από τη χώρα σου;

Εγκατέλειψα την Σενεγάλη πριν τρία χρόνια για να βρω τον δρόμο μου εδώ στην Ευρώπη, για μια καλύτερη ζωή.

-Πώς βρέθηκες στην ασοεε, που δούλευες πριν;

Ήρθα εδώ γιατί μου το πρότειναν όλοι οι αφρικανοί, όχι μόνο Σενεγαλέζοι.Το πιο σίγουρο μέρος μου είπαν ότι είναι εδώ στην ασοεε, ότι εδώ συχνάζουν περισσότερο οι Σενεγαλέζοι γιατί υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των φοιτητών και των μεταναστών και ότι το μέρος είναι ασφαλές.

-Γιατί συνεχίζεις στην ασοεε παρά τις επιθέσεις των μπάτσων;

Γιατί είμαι ευχαριστημένος στην ασοεε, εμπιστεύομαι τους φοιτητές εδώ και τους άλλους μετανάστες. Νιώθω ότι η ζωή μου εδώ δεν κινδυνεύει αν δεν ήμουν εδώ η ζωή μου θα ήταν ένας εφιάλτης. Ο κόσμος εδώ είναι ευγενικός με τους μετανάστες. Ακόμα κι αν υπήρχαν όλοι οι μπάτσοι του κόσμου εδώ, εγώ δε θα εγκατέλειπα το μέρος αυτό.

-Πώς χωρίζονται τα πόστα στο δρόμο; Με ποιο σκεπτικό τοποθετούνται χωροταξικά; Ανάλογα με την εθνικότητα, ανάλογα με την ηλικία πχ;

Υπάρχει μεταξύ μας σεβασμός και σεβασμός ειδικότερα στους γηραιότερους οι οποίοι είναι αυτοί που κάθονται συνήθως πιο κοντά στην πόρτα, ενώ οι πιο νέοι βρίσκονται πιο έξω ώστε στις επιθέσεις της αστυνομίας να προλαβαίνουνε να μπούνε μέσα. Τα παιδιά που δεν έχουνε πάγκο πάνε στις γωνίες. Δε χωριζόμαστε στο δρόμο με βάση την εθνικότητα γιατί για εμάς δε μετράει αυτό, όλοι οι μετανάστες είμαστε μαζί.

-Πώς προμηθεύεστε εμπορεύματα; Αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτό; Υπάρχουν μεσάζοντες στην ιστορία αυτή; Τι γίνεται όταν σας τα παίρνει η αστυνομία;

Όλοι τα αγοράζουμε μόνοι μας από μεγάλα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, συνήθως κινέζικα. Δεν υπάρχει κάποιο αφεντικό πίσω από εμάς που να μας τα προμηθεύει. Αν μας πάρει τα πράγματα η αστυνομία τότε χάνουμε πάρα πολλά χρήματα και αναγκαζόμαστε να ξαναγοράσουμε τα εμπορεύματα. Πολλές φορές, δεν έχουμε χρήματα να τα ξαναγοράσουμε οπότε αναγκαζόμαστε να πάμε σε κάποιο φίλο να μας δανείσει χρήματα και όταν τα βγάλουμε του τα επιστρέφουμε.

-Ποιες σχέσεις έχεις με μετανάστες από άλλες εθνοτικές /θρησκευτικές ομάδες; Βοήθησε η συνύπαρξη και/ή η διαδικασία στο να αποκτήσετε στενότερες σχέσεις; Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες λειτουργείτε σαν ενιαίο σύνολο στο δρόμο;

Η συνέλευση δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις διαφορετικές εθνικότητες οπότε όλοι Νιγηριανοί, Σενεγαλέζοι, Μπαγκλαντεζιανοί γίναμε «εγώ», δηλαδή το ίδιο. Ενδιαφερόμαστε για τον διπλανό μας και υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας. Πριν που δεν υπήρχε η συνέλευση αυτή δεν υπήρχε και επικοινωνία ανάμεσα στις διαφορετικές εθνότητες, εγώ για παράδειγμα δεν μπορούσα να έχω φίλους Νιγηριανούς ή Μπαγκλαντεζιανούς. Η συνέλευση έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό γιατί αρχίσαμε να επικοινωνούμε. Είμαστε πολλοί δεμένοι και άμα η αστυνομία χτυπήσει κάποιον είτε αυτός είναι Σενεγαλέζος είτε οτιδήποτε άλλο, δε θα πούμε ότι αυτός που χτυπήθηκε είναι άλλης εθνότητας, αλλά ότι χτύπησαν κάποιον από εμάς, δεν έχει σημασία ποιος είναι, όλοι είμαστε ένα.

-Οι επίσημες κοινότητες σας βοηθάνε; Πώς; Οι πρεσβείες; Οι θρησκευτικές οργανώσεις;

Δεν έχουμε πρεσβεία εδώ στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και στην Ιταλία που υπάρχει πρεσβεία δε δίνει δεκάρα για τους Σενεγαλέζους μετανάστες που μένουν εκεί. Ούτε η κυβέρνησή μας ενδιαφέρεται για εμάς που είμαστε εδώ, καθώς η δική μας κυβέρνηση είναι χειρότερη από την δική σας. Έχουμε μεταναστεύσει γιατί έχουμε δικτατορία στη χώρα μας και δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε.

-Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα μετά την κρίση (π.χ. έφυγε κόσμος;)

Η κρίση δε μας άγγιξε οικονομικά όσο την πλειοψηφία του ελληνικού λαού καθώς δε λαμβάνουμε μισθό από το ελληνικό κράτος, για το ελληνικό κράτος είναι σαν μην υπάρχουμε. Για εμάς τους μικροπωλητές είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, έτσι κι αλλιώς δουλεύουμε μέρα τη μέρα για να βγάλουμε τα προς το ζην. Η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού πιστεύει ότι οι μετανάστες έφεραν την κρίση στην Ελλάδα και ότι η κρίση μας οδήγησε να φύγουμε. Αντίθετα, εκείνο που μας έχει κάνει να φύγουμε είναι φασιστικές συμπεριφορές που μας κάνουν να ζουμε με το φόβο και να εγκαταλείπουμε τη χώρα.

-Πώς βλέπεις τις κινήσεις των μπάτσων; Πιστεύεις πως είναι μέρος ενός κεντρικού σχεδίου; Γιατί πιστεύεις ότι οι μπάτσοι σας κυνηγάν έξω από την ασοεε συγκεκριμένα;

Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλη εξουσία στην αστυνομία και η αστυνομία ξέρει ότι στην ασοεε υπάρχει κίνημα αντίστασης για αυτό και παρεμβαίνει καθημερινά. Ξέρουν τη δύναμη της συνέλευσης, ξέρουν ότι υπάρχει αντίσταση, ξέρουν ότι υπάρχει αλληλεγγύη. Για παράδειγμα παρόλο που εδώ δεν είμαστε και τόσοι πολλοί κάθε φορά φέρνουνε πολλές κλούβες, ενώ αντίθετα στο θησείο που οι μετανάστες είναι περισσότεροι βλέπεις να υπάρχουν μόνο τέσσερις δημοτόμπατσοι για όλη την περιοχή.

-Γιατί τότε δεν πάτε κι εσείς που είστε εδώ στο θησείο;

Παραμένουμε στην ασοεε οι περισσότεροι γιατί κατοικούμε εδώ γύρω, στην Αχαρνών, στον Παντελεήμονα. Αυτοί που πουλάνε στο θησείο ζούνε και κοντά στην περιοχή. Είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούμε καθημερινά γιατί πρέπει να κουβαλάμε τα πράγματα μας τα οποία είναι πολύ βαριά και υπάρχει ο κίνδυνος αλλάζοντας μέσα μεταφοράς ή περπατώντας να μας σταματήσουν και να μας πάρουν τα πράγματα. Το σαββατοκύριακο πολλές φορές παίρνουμε λίγα από τα πράγματα μας και πάμε σε διάφορες περιοχές.

-Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα για τους μετανάστες μετά την άνοδο της Χ.Α; Έχετε πρόβλημα στο δρόμο; Στις γειτονιές; Στη μετακίνηση;

Από τότε που μπήκε η Χ.Α. στη βουλή φοβόμαστε πολύ περισσότερο γιατί ξέρουμε ότι όλες οι επιθέσεις που γίνονται προστατεύονται από την κυβέρνηση, ότι έχουν εξουσία οι φασίστες και μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμείς λέμε ότι κυβέρνηση και φασίστες είναι το ίδιο πράγμα. Τρομοκρατούνε τους μετανάστες υπό την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης.

-Πώς μπήκες στη συνέλευση; Είχες εμπειρία από κάτι παρόμοιο πριν;

Έχω εμπειρία από συνελεύσεις γιατί συμμετείχα στο Ντακάρ σε μια άλλη συνέλευση. Πιο πριν συμμετείχα σε συνέλευση του ΣΕΚ.

-Τι διαφορές βλέπεις ανάμεσα στην συνέλευση της ασοεε και στην συνέλευση του ΣΕΚ;

Η συνέλευση της ασοεε είναι πολύ καλύτερη.

-Γιατί;

Γιατί οι μετανάστες στην ασοεε αισθάνονται καλύτερα. Δεν ένιωθα τόσο εντάξει όταν συμμετείχα για λίγο εκεί (εννοεί στη συνέλευση του ΣΕΚ), ενώ εδώ οι άνθρωποι με έκαναν να αισθάνομαι ότι δεν έχω δέρμα, ούτε αίμα διαφορετικό. Οι άνθρωποι εδώ με την συνεχή τους παρουσία κάθε μέρα, όλοι ο ένας δίπλα στον άλλον συνειδητοποίησα ότι είμαστε ίδιοι. Στο ΣΕΚ ένιωθα ότι είμαι μετανάστης, σε μεταχειρίζονται για τις εκλογές, ενώ στην ασοεε υπάρχει το κίνημα που βοηθά τους μετανάστες.

-Γιατί; Ποια ήταν τα πρόβλημα της συνέλευσης του ΣΕΚ; Μπορούσατε να εκθέσετε την κατάστασή σας;

Όχι δεν μπορούσαμε γιατί στη συνέλευση υπήρχαν πολλά άτομα από διαφορετικές χώρες και εθνότητες και χωριζόμασταν ανάλογα με την χώρα που καταγόμασταν. Υπήρχαν κάστες και δεν υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των διαφορετικών εθνοτήτων. Μιλούσε κάθε φορά ο αντιπρόσωπος από την κάθε ομάδα. Ενώ εδώ κάθε φορά που γίνεται συνέλευση δεν χωριζόμαστε ανάλογα με το χρώμα μας και την εθνικότητά μας και ο καθένας έχει την δυνατότητα να μιλήσει όπως και όποτε θέλει. Εδώ είμαστε ίσοι, εδώ γελάμε όλοι μαζί, παίζουμε όλοι μαζί κάνουμε και παρέα ενώ εκεί δεν μπορούσες να μιλήσεις εύκολα. Όλα γινόντουσαν μέσω αντιπροσώπου και τους ενδιέφερε μόνο η διοργάνωση πορειών κτλ.

-Σε τι σε έχει βοηθήσει η συνέλευση;

Η συνέλευση μας έχει αλλάξει κι εμένα προσωπικά με έχει αλλάξει. Πριν τη συνέλευση υπήρχαν προβλήματα, αλλά δεν ξέραμε πώς να τα διαχειριστούμε. Από την γέννηση της συνέλευσης μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα μας, τα φέρνουμε και στη συνέλευση και τα συζητάμε όλοι μαζί. Μπορεί να μην έχουμε πρεσβεία εδώ, αλλά η πρεσβεία μας είναι η συνέλευση της ασοεε, είναι πατέρας μας, είναι μητέρα μας.

-Πώς βλέπεις τις σχέσεις με τους ελληνόφωνους μέσα στη
συνέλευση;

Είμαστε σαν αδέρφια Έλληνες και ξένοι.

-Πώς βλέπεις τη σχέση με άλλους μετανάστες μέσα στη συνέλευση;

Το ίδιο με τους άλλους, είμαστε όλοι ίσοι.

-Τι προβλήματα βλέπεις να αντιμετωπίζει η συνέλευση;

Για εμένα το μεγάλο πρόβλημα της συνέλευσης είναι η επικοινωνία μεταξύ μας γιατί είμαστε η μοναδική συνέλευση που υπάρχουνε τόσες διαφορετικές γλώσσες, Μπαγκλαντεζιανά, Ουλόφ, Γαλλικά, Αγγλικά, Ελληνικά, και έτσι χρειάζεται χρόνος. Αυτό όμως είναι και το μοναδικό πρόβλημα. Πέρα από αυτό τα υπόλοιπα είναι καλά.

-Αν κάποιοι μετανάστες δε συμμετέχουν στη συνέλευση, σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

Κάποιοι δε μένουνε και τόσο κοντά και φοβούνται πάρα πολύ να έρθουν εδώ πέρα. Φοβούνται γιατί έχουνε δεχτεί και κάποιες επιθέσεις ειδικά στην περιοχή του Αγίου Νικολάου από φασίστες και δεν θέλουν να γυρνάνε μόνοι τους την νύχτα, αλλά προτιμούνε κατά ομάδες. Και εμείς εδώ τελειώνουμε αργά την συνέλευση. Τα συγκεκριμένα παιδιά όμως έρχονται όταν διοργανώνουμε μικροφωνικές ή πορείες.

-Τί θα μπορούσε να κάνει η συνέλευση; Έχεις κάποια ιδέα; Αυτά τα παιδιά θα θέλανε να συμμετέχουν κάπου αλλού;

Θα μπορούσαν να συμμετέχουν, αλλά όχι στην ασοεε για παράδειγμα στην Κυψέλη υπάρχει μια συνέλευση και έχω ένα φίλο που συμμετέχει. Όμως δεν ξέρω περισσότερα, θα μιλήσω μαζί του να τον ρωτήσω.

-Τί θα ήθελες να πετύχεις μέσα από τη συμμετοχή σου στην συνέλευση;

Η συνέλευση της ασοεε είναι ένα κίνημα που θα πετύχει.

-Πώς θα πετύχει;

Η επιτυχία δεν είναι στα χρήματα ή στο να αποκτήσουμε χαρτιά, αλλά στη ζωή. Η επιτυχία για εμένα έχει εξασφαλιστεί ήδη από την στιγμή που στεκόμαστε Έλληνες και ξένοι ο ένας δίπλα στον άλλον. Κάθε φορά που μετανάστες έχουν προβλήματα με χαρτιά έρχονται στη συνέλευση. Αν δεν υπήρχε η συνέλευση ποιος θα ασχολούνταν με τα προβλήματά τους; Παρόλο που δεν έχουμε ούτε χρήματα, ούτε χαρτιά παρόλα αυτά μέσω της συνέλευσης καταφέρνουμε να ρυθμίζουμε τα προβλήματα μας. Και με τα δικαστήρια υπάρχει αλληλεγγύη και η συνέλευση μας βοηθάει.

-Πώς βλέπεις την πολιτική δράση (πορείες, αφίσες, προκηρύξεις); Είναι χρήσιμη; Πετυχαίνει κάτι; Βελτιώνει τις συνθήκες ζωής σου; Αν όχι, γιατί;

Μέσα από τις μικροφωνικές ο κόσμος μαθαίνει για τα προβλήματά μας. Αυτό έχει αλλάξει τη ζωή μας γιατί η κοινωνία μαθαίνει ότι υπάρχουμε. Για παράδειγμα η αντίδραση μετά την δολοφονία του Μπαμπακάρ έγινε γνωστή μέσω του ίντερνετ στη Σενεγάλη, όπου εκεί μπορεί να μην ξέρουν για την ασοεε, αλλά βλέπουν όσα κάνουμε.

-Πιστεύεις πως θα μπορούμε να κάνουμε και άλλες δράσεις με την συνέλευση που να βοηθάνε κι άλλο την κατάσταση;

Δεν έχω κάποια ιδέα εγώ. Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα τότε θα βρούμε κάποιον ελληνόφωνο από τη συνέλευση και θα του πούμε να το εκθέσει στη συνέλευση.

-Σε σχέση με τις γυναίκες μετανάστριες, δεν υπάρχουν γυναίκες που να πουλάνε έξω από την ασοεε. Γιατί δεν έρχονται όμως άλλες στην συνέλευση; Θα υπήρχε πρόβλημα άμα ερχόντουσαν;

Πριν τις επιθέσεις της αστυνομίας κάποιες γυναίκες πουλούσανε γύρω από την ασοεε. Τώρα δεν πουλάνε γιατί φοβούνται λόγο της αστυνομίας καθώς πολλές δεν έχουνε χαρτιά. Το πρόβλημα είναι ότι το βράδυ όταν γυρνάνε στο σπίτι και οι μπάτσοι βλέπουνε αφρικανές γυναίκες στο δρόμο θεωρούν ότι όλες είναι πουτάνες και τις μαζεύουνε. Άμα ερχόντουσαν δεν θα υπήρχε πρόβλημα γιατί οι γυναίκες σέβονται τους άντρες και οι άντρες τις γυναίκες.

Ιούνιος 2013

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*